Bästa sätten att förvara däck på

28 december, 2018
Bildäck i torrt förråd Tänk på att förvara dina däck i rätt temperatur. Foto: Africa Studio/Shutterstock.com

För att kunna köra bil på ett säkert sätt är det viktigt att ha bra däck. Därför är det av stor vikt att du förvarar dina sommar- eller vinterdäck rätt, så att däcken håller hög kvalitet i många år. Däcken ska förvaras i rätt temperatur, och beroende på om du har däck på fälg eller utan ska de förvaras liggande eller stående.

1. Kolla däckens slitage

Innan du lägger undan däcken för förvaring bör du kolla däckens skick. Om däcken är slitna kan det vara läge att kasta dem och köpa nya inför nästa säsong.

När däckens mönsterdjup är 4 millimeter eller mindre är det dags att byta däck.

Om endast ett fåtal däck är slitna behöver du inte byta allihop. Kom bara ihåg att placera de bästa däcken bak.

Tänk på! Har du däck av olika kvalitet men med samma mönsterdjup ska alltid däcken med bästa kvalitet sitta bak.

2. Rengör däck och fälgar

Innan du lägger undan dina däck för förvaring bör du alltid tvätta dem. Undvik dock att använda starka kemikalier eftersom det kan förstöra gummit även vid kortvarig kontakt. Undvik även oljor, fetter och lösningsmedel.

När du rengör däcken bör du även försöka peta bort alla stenar och annat som har fastnat i däckens mönster.

Tänk på! Ha luft i däcken om de är monterade på fälgar. Normalt lufttryck är bäst.

Om du har fälgar till dina däck bör du även rengöra dem för att undvika rostbildning. Har du aluminiumfälgar kan även ett vaxlager vara bra och ge ett extra skydd.

3. Förvara däcken i rätt temperatur

Däck är mycket temperaturkänsliga, och därför är det viktigt att du förvarar dina däck i bra temperatur. Den ideala temperaturen är 15 grader. Däck som förvaras för varmt riskerar att åldras snabbare.

Däck är dessutom extremt känsliga för både direkt solljus, elektriskt ljus som har hög UV-halt och fukt. Förvara därför aldrig däcken utomhus. Både däck och fälg riskerar att ta stryk av det.

Tips! Använd förvaringspåsar, annars kan gummit från däcken skapa fläckar på golv och väggar som inte går att få bort.

Den optimala platsen att förvara däcken på är därför i ett mörkt kallförråd eller garage. Ett varmt förråd kan också fungera bra så länge temperaturen inte är för hög.

4. Däck på fälg förvaras liggande och lösa däck stående

Hur dina däck ska förvaras i förrådet eller källaren beror på om du har däck på fälg eller lösa däck.

Däck på fälg ska du helst av allt förvara liggande på varandra. Du kan även hänga upp däcken i krokar på väggen. Tänk dock på att aldrig låta däcken stå upp. Den egna vikten kan göra så att däcken förlorar sin form.

Lösa däck förvaras på helt motsatt sätt. Helst av allt ska lösa däck förvaras stående. Men kom ihåg att rotera dem då och då. Däck som saknar fälgar ska däremot inte hängas upp på väggen eller förvaras liggande på varandra.

 

Behöver du förvaring för sommar- eller vinterdäcken?
Vi har billiga förråd med direktaccess som passar utmärkt!

 

Se vilka städer vi finns i här