Bästa sättet att förvara dina smycken

31 mars, 2020
Öppet smyckeskrin som innehåller ringar och örhängen. För att dina smycken ska hålla sig fina är det viktigt att du förvarar dem på rätt sätt. Det finns väldigt många sätt du kan förvara dina smycken på och kanske ännu fler sätt hur din inte ska förvara dina smycken. Foto: IMG Stock Studio/Shutterstock.com

För att dina smycken ska hålla sig fina är det viktigt att du förvarar dem på rätt sätt. Det finns väldigt många sätt du kan förvara dina smycken på och kanske ännu fler sätt hur du inte ska förvara dina smycken. 

Oavsett om dina smycken är äkta eller oäkta mår de inte bra av att förvaras i fuktiga miljöer som till exempel i ett badrum. Att låta smycken ligga i en ask eller hänga på ett smyckesträd är heller inget vi rekommenderar. Både luft och fukt påverkar dina smycken så att de blir fula. Silversmycken till exempel tycker absolut inte om att vistas i en fuktig miljö. De blir ganska snabbt mörka och fula.

Därför är det extra viktigt att du förvarar dina smycken på rätt sätt. Hur du förvarar dina smycken beror även på hur stor plats du har. En del har möjlighet att ha en stor låda i garderoben medan andra kanske bara har ett litet utrymme i sängbordet.

Smyckeskrin skyddar mot solljus

Smycken mår bra av att förvaras var för sig. Då slipper du dessutom att de trasslar in sig och i värsta fall går sönder. Det absolut bästa sättet att förvara smycken är i ett smyckeskrin separerade från varandra. När dina smycken förvaras separat riskerar du inte att de ligger och skaver mot varandra. Det finns massor med olika smyckeskrin i olika storlekar. 

Ringar och örhängen förvaras allra bäst i ett smyckeskrin. I ett smyckeskrin finns det oftast speciellt utformade platser för örhängen och ringar. Dessutom behöver du inte oroa dig för att ljuset ska göra smyckena mörka och fula. 

Ziplock-påse skyddar mot fukt

Ett annat sätt att förvara smycken är i en ziplock-påse. Nästan alla smycken, förutom pärlor som behöver fukt, trivs bäst av att ligga instängda i en egen påse. En ziplock-påse skyddar dina smycken från både luft och fukt.

Men tänk på att skydda dem även från solljus. Även om du har lagt dem fint i en ziplock-påse behöver du lägga dem i en ask eller i ett smyckeskrin för att hindra dem från att missfärgas av solljuset.

Undvik trassliga halsband i kedjor

Halsband i kedjor har en förmåga att trassla ihop sig med sig själva eller med andra kedjor. Det bästa är att förvara varje halsband var för sig. För att kedjan inte ska trassla in sig kan du ta ett lite styvare papper och klippa två snitt i de övre hörnen och låta kedjan gå genom dessa snitt. Därefter kan du lägga kedjan i en liten ask – varför inte en ziplock-påse. 

Tips! För att se till att dina smycken utsätts för så lite fukt som möjligt kan du lägga en silica gel-påse i smyckeskrinet. Silica gel-påsarna innehåller ett torkmedel som drar åt sig fukt och håller miljön för dina smycken torrare.

 

Behöver du förvaring för bohaget? Vi har billiga förråd med direktaccess som passar utmärkt!

 

Se vilka städer vi finns i här