Flyttpacka
Det tar lång tid att flyttpacka så det gäller att du börjar i tid. Det finns vissa knep du kan ta till för att göra flyttpackningen enklare och för att dina saker ska hålla sig i bra skick under transporten. Om du flyttpackar effektivt blir det även mycket lättare att packa upp allt i den nya bostaden.
Välj en låda som passar föremålen du packar
Välj en flyttkartong som är lagom för det du packar. Små föremål, som tallrikar, assietter och böcker bör du packa i mindre flyttkartonger. Om du fyller en stor flyttkartong med dessa saker blir den för tung att bära, och fyller du den bara till hälften utnyttjar du inte allt utrymme.
Större flyttkartonger passar bättre för lätta saker som filtar, sängkläder och kläder. Tänk på att inte packa kläder och andra textilier i sopsäckar. En sopsäck ”andas” inte vilket kan resultera i att dina saker börjar mögla.
Tips! Packa i resväskor och byrålådor, annars fraktar du bara luft.
Börja flyttpacka i tid
Börja flyttpacka cirka tre veckor innan flytten äger rum. Det tar längre tid än du tror att packa och börjar du i tid slipper du stressen när flyttdagen närmar sig.
Tips! Passa på att rensa ut bland gamla kläder och sådant du inte längre behöver.
Börja packa sådant du klarar dig utan och avsluta med det viktigaste. Du vill inte packa undan dammsugaren, köksredskapen eller annat som du använder dagligen flera veckor innan du ska flytta.
Vissa rum kan du börja flyttpacka i tidigare än i andra
- Kök. I köket kan du börja packa ned köksutrustning som du kan klara dig utan fram till flyttdagen. Spara bara det nödvändigaste fram till flytten.
- Sovrum. I sovrummet kan du börja flyttpacka tidigt. Lakan, nattduksbord och annat du kan klara dig utan kan du packa undan i ett tidigt skede av flyttpackningen.
- Vardagsrum. Börja packa undan prydnadssaker, mattor och annat du klarar dig utan. Tv-apparaten kan du däremot vänta med tills flytten närmar sig.
- Badrum. Badrummet är i regel det rum du flyttpackar sist. Hygienartiklar och andra saker du förvarar i badrummet behöver du använda i stort sett hela vägen fram till flyttdagen.
- Förråd. Förrådet kan du flyttpacka tidigt. Passa även på att rensa förrådet för att slippa släpa med dig sådant du inte längre behöver.
Häng in finkläderna i garderobslådor
Kostymer, klänningar och andra finkläder som du inte vill skrynkla till kan du hänga in i en garderobslåda. Kläderna kan då hänga kvar på sina galgar, som du i sin tur hänger in i lådan.
Kläderna håller sig inte bara fina, det går dessutom mycket fortare att packa upp kläderna när du väl kommer fram till din nya bostad.
Packa ömtåliga saker för sig
Packa ömtåliga saker som lätt kan gå sönder för sig. Om du fyller en flyttkartong med porslin av olika slag kan föremålen lätt slå ihop med varandra under färden och då gå sönder. Packa istället föremålen för sig, exempelvis tallrikar för sig och glas för sig.
Var även noggrann och skydda föremålen ordentligt. Stapla inte porslin och annat ömtåligt på varandra utan att ha något skydd emellan.
Packa inte lådorna för tungt
Du ska se till att fylla flyttkartongerna ordentligt, men inte så mycket att du inte orkar lyfta dem. Skapa en stabil bas genom att placera de tyngsta föremålen i botten och de lättaste högst upp.
Var noga när du packar och fyll inte lådorna så att kanterna buktar utåt. Då blir lådorna inte lika stabila när du staplar dem på varandra.
Tips! Tejpa fast lådornas kanter och flikar för att skydda dina saker.
Lådan ska inte heller vara halvtom. Då riskerar innehållet att fara runt i lådan under transporten och kan då gå sönder.
Tips! Köp packchips och släng ned i lådan om du inte kan fylla den med saker.
Märk alla flyttkartonger
Märk lådorna för att veta vad som finns inuti. Du vill inte komma till din nya bostad med över 100 flyttkartonger och inte ha en aning om var dina saker finns. På så vis sliper du extra krångel i den röra som kommer att uppstå.
Ett tips är att du direkt när du kommer till din nya bostad ställer in varje flyttlåda i rummet där innehållet ska vara. Lådor med kökstillbehör kan du exempelvis ställa i köket, och flyttkartonger märkta med vardagsrumsgrejer kan du ställa i vardagsrummet.
Glöm inte heller att markera vad som är upp och ned på lådan. På så vis kan du förvara och transportera allt innehåll åt rätt håll. Glas, lampor och andra ömtåliga saker kan skadas av att förvaras felaktigt.
Skydda dina möbler när du flyttpackar
Stora möbler som inte får plats i några kartonger bör också skyddas. Täck möblerna med skyddsplats när du flyttpackar. På så vis håller sig dina möbler i bra skick under hela flytten.
Har du möbler som du kan plocka isär bör du göra det. Ha för vana att göra dina saker så små som möjligt när du packar inför flytten. Det gör det lättare att transportera möbeln.
Frigör yta genom att förvara det du inte behöver i ett förråd
När du flyttpackar är det lätt att hela bostaden blir ett enda stort bombnedslag. Ett bra tips är därför att hyra ett förråd där du kan förvara saker medan du flyttpackar resten av bostaden. Dit kan du frakta sådant som du kommer klara dig utan ett tag. På så vis frigör du en hel del yta samtidigt som det blir lättare för dig att hålla koll på var du har alla dina saker.
Tänk på! Förvara inte något i ett förråd som du kommer behöva innan du har flyttat.
Vilket typ av förråd du behöver beror på vad du tänker förvara. I ett varmförråd kan du förvara allt möjligt medan du i ett kallförråd bör undvika att förvara sådant som är temperatur- och fuktkänsligt, exempelvis elektronik och kläder.
Packa in möblerna i flyttbilen först
Att packa in grejerna i flyttbilen är också en del av flyttpackningen. Börja med stora möbler och fyll sedan utrymmet mellan möblerna med flyttkartonger och andra möbler. Ett bra tips är packa möbler och flyttkartonger som ska till samma rum tillsammans inne i bilen.
Glöm inte bort att använda spännband om det behövs, så att dina möbler och flyttkartonger inte far runt under transporten.
Tips! Lägg filtar, trasmattor och andra oömma saker mellan möbler som står nära varandra. På så vis kan du undvika att möblerna skaver mot varandra under färden.