Så förvarar du barnens studsmatta rätt på vintern

28 juli, 2020
två barn hoppar på studsmatta hand i hand Studsmattan kan hålla i många år till om du packar ihop den och förvarar delarna inomhus över vintern. Foto: Martin Novak/Shutterstock.com

Studsmattan har sin självklara plats på gräsmattan hos många barnfamiljer. Men hur ska den egentligen förvaras under vintern när den inte används?

I dag är vintern ganska mild på de flesta håll i landet. Det är därför många som låter studsmattan stå kvar utomhus under vinterhalvåret, möjligtvis övertäckt. Men studsmattans hållbarhet förbättras betydligt om du ställer in den, så det är högst rekommenderat.

Vissa delar att studsmattan är känsligare för kyla än andra. För att studsmattan ska hålla så bra är det också bra att plocka ihop dem på rätt sätt.

Så plockar du ihop studsmattans delar

Hoppduk. Går lätt att plocka av från resten av studsmattan. Den bör förvaras inomhus eftersom det annars kan tyngas ner av snö och slita på fjädrarna som sitter under, men den är inte lika temperaturkänslig som en del andra delar.

Fjädrarna. Dra bort från ramen och lägg i en separat låda eller påse. Du kan använda en fjäderdragare eller en annan fjäder för att dra lös fjädrarna, genom att haka fast krokarna i varandra och trycka till ovanifrån.

Kantskydd. Fäst ihop banden på kantskyddet i varandra, så att de inte riskerar att försvinna. Ta sedan lös kantskyddet och vik ihop det.

Skyddsnät. Låt stolparna sitta kvar i nätet när du plockar lös dem från studsmattan. Lägg sedan nätet med stolparna åt samma håll och vik ihop i sektioner tills det är lagom långt att rulla ihop. Förvara nätet stående, fortfarande med stolparna kvar.

Ramen klarar sig utomhus

Ramen klarar vädret bättre och kan därför stå kvar utomhus. Den kan som högst blekas eller få viss rost på ytan, vilket inte påverkar själva funktionen. Dock är det bra om du täpper igen hål i ramen för att den inte ska fyllas med vatten, och tömmer ut vattnet som ändå samlats när studsmattan ska fram igen.

Men utan de övriga delarna kan det förstås se bättre ut att plocka bort även ramen från gräsmattan. Då slipper du också arbetet med att tömma den på vattnet framåt våren.

Förvara på en torr plats med rätt temperatur

En nedmonterad studsmatta tar upp cirka 1,5 kvadratmeters förvaringsplats. Har du svårt att rymma detta hemma kan du hyra ett förråd att ställa in delarna i.

Vissa delar av studsmattan – kantskyddet och skyddsnätet – tål kyla sämre än de andra delarna. Dessa är det alltså extra viktigt att de förvaras i ett torrt utrymme där temperaturen inte blir lägre än -10 grader. Även därför är det en god idé att förvara dem i ett förråd som håller god inomhustemperatur.

Lägg gärna de olika delarna i lådor eller påsar, uppdelat så att du ser var du har dem. Då blir det lättare att hålla reda på delarna tills de ska fram igen utan att något försvinner.

 

Behöver du vinter- eller sommarförvaring?
Vi har billiga förråd med direktaccess som passar utmärkt!
 

Se vilka städer vi finns i här