Så förvarar du din elgitarr på bästa sätt

28 januari, 2020
Flera elgitarrer i olika färger som står i varsin ställning på golvet. För att förvara en elgitarr på bästa sätt ska du undvika både för torra och fuktiga miljöer och hastiga temperaturförändringar. Om du inte kan förvara den i ditt hem bör du välja ett varmförråd. Foto: optimarc/Shutterstock.com

Det är inte helt lätt att veta hur man ska förvara sin elgitarr. Hur du förvarar gitarren påverkar både dess prestanda och livstid. Det finns dock ett par enkla grundregler. Följer man dem behöver man inte oroa sig. 

Undvik miljöer med hög luftfuktighet

En elgitarr mår bäst i en miljö med lagom hög luftfuktighet. Det optimala för en elgitarr är en luftfuktighet på 50 procent. Om luftfuktigheten är mindre än 40 procent är det inte farligt, men då är det bra att förvara elgitarren i ett fodrat hardcase. Det är värre om luftfuktigheten stiger till över 60 eller 70 procent, men det är väldigt sällsynt i Sverige.

Förvara elgitarren i ett hardcase

Du kan ha elgitarren stående i ett gitarrställ, så länge du inte ställer den i direkt solljus eller i närheten av ett element eller varma lampor. Du kan även hänga elgitarren på väggen; det är både snyggt och praktiskt. Om du väljer att hänga elgitarren på väggen bör du undvika direktkontakt med väggen.

Den absolut bästa förvaringen för en elgitarr är i ett hardcase hemma. Ett hardcase skyddar elgitarren från både solljus, fukt och plötsliga temperaturskillnader. Fodrade softcases funkar också bra, men på vintern är det bättre att använda ett hardcase.

Tänk på! Även om ett fodrat hardcase av hög kvalitet är lite dyrare är det mycket bättre för elgitarren och en bra försäkring för oväntade händelser.

Ett varmförråd är att föredra

Under vinterhalvåret kan det bli mycket kallt i en källare eller i ett kallförråd. Dessutom kan temperaturen växla hastigt, och det kan lätt bli fuktigt längs väggarna. Om du inte kan förvara elgitarren hemma bör du förvara den i ett varmförråd.

En elgitarr mår inte bra av fukt eller kyla. Den ska inte heller lämnas på mycket torra, varma eller kalla platser under längre stunder. Dessutom bör du inte utsätta elgitarren för stora plötsliga temperaturskillnader. 

Om du förvarar elgitarren i ett förråd bör du alltid försöka förvara den på hyllor och inte på golvet, eftersom det finns en viss risk att det kan tränga in fukt från golvet.

Behöver du förvaring för dina instrument? Vi har billiga förråd med direktaccess som passar utmärkt!

Se vilka städer vi finns i här