Så förvarar du din MC över vintern på bästa sätt

29 april, 2019
Man reparerar motorcykel Foto: Memory Stockphoto/Shutterstock.com

På vintern är det många MC-ägare som väljer att ställa undan sina hojar. Innan du kan förvara din MC måste du dock se till att den är redo för den långa vintern som väntar. Låt den genomgå en service, tvätta den ordentligt och förvara den gärna varmt. Utsätts den för stora temperaturskillnader kan rostbildningar vara det första du ser när våren kommer och hojen ska fram.

Lämna in din MC på service och kom igång fortare på våren

För att komma igång så snabbt och smidigt som möjligt på våren kan du lämna in din MC på den årliga servicen innan du ställer undan den för vintern. 

Tänk på! Om du gör servicen själv kan garantierna sluta gälla. Ta reda på vad som gäller i ditt fall.

På servicen byts bland annat filter och motorolja. Dessutom görs diverse andra enklare kontroller. Om du inte har gjort någon service på länge kan det även vara bra att göra en större och mer omfattande service av din motorcykel.

Tips! Se till att du har rätt glykolblandning, annars riskerar kylarvätskan att frysa om det blir minusgrader.

Tvätta din MC och undvik rost

Något av det viktigaste du behöver göra innan vinterförvaringen är att tvätta din MC noggrant. Förhoppningsvis är det något alla MC-förare redan känner till. Om du inte tvättar hojen ordentligt kan smutsen slita på lacken, och i längden kan det leda till att din MC börjar rosta. 

Tvätta motorcykeln med avfettning följt av varmt vatten, schamponering och avsköljning. Avsluta med att torka av motorcykeln ordentligt. 

Tips! Kör några mil och låt din MC lufttorka. Bromsa även bromsarna torra och rena.

Om du vill kan du sedan vaxa motorcykeln så att den är extra fin när du tar fram den på våren. Glöm inte heller bort att smörja in gaffelbenen för att motverka rost och spruckna packboxar.

Fyll tanken för att undvika kondens

Ställ aldrig undan din MC för vintern utan att fylla på med bensin. Är det luft i tanken bildas kondens, och då kan motorcykeln bli svårstartad när våren kommer.

Om du glömmer bort att fylla på med bensin under vintern behöver du inte bli allt för orolig. Fyll på resterande del av tanken med ny bensin och ruska sedan om hojen så att den nya bensinen blandar sig med den gamla. På så sätt förbättrar du bensinkvaliteten avsevärt.

Ladda batteriet och pumpa däcken

Ett MC-batteri är känsligt och behöver laddas ofta. Det bästa du kan göra är att skaffa en underhållsladdare, gärna av bättre kvalitet. Billigare varianter brukar inte fungera lika bra.

Se även till att pumpa däcken ordentligt innan du ställer undan hojen. Står din MC stilla under en längre tid kan däcken bli lite platta. Ett bra tips är att fylla i lite mer luft än vad som egentligen behövs. Du kan även använda ett centralstöd för att däcken inte ska belastas lika mycket.

Ställ din MC i ett varmgarage

När du har sett till att din motorcykel är redo för vintern måste du hitta ett bra ställe att förvara den på. Ett varmgarage eller varmförråd är helt klart att föredra, eftersom du kan undvika stora temperatursvängningar. Så länge du har förberett din MC väl fungerar även kallgarage och kallförråd bra.

Du bör undvika att ställa din MC utomhus. Temperatursvängningar ger kondensbildning som i sin tur kan skapa rostangrepp.

Se till att din MC har rätt försäkring

Många MC-förare ställer av sin hoj under vintern för att få ned kostnaderna för försäkring och skatt. Det betyder samtidigt att MC:n är oförsäkrad om något skulle hända med den. Se därför till att teckna en garageförsäkring om du väljer att ställa av motorcykeln under vintern. Garageförsäkringen är billigare än den vanliga helförsäkringen eftersom delar av försäkringsskyddet som finns i helförsäkringen inte används.

Försäkringen täcker skador som kan uppstå medan du har din MC avställd i garaget. 

Tänk på! Exakt vad försäkringen täcker och vad som ingår skiljer sig åt mellan olika försäkringsbolag.

 

 

Behöver du förvaring för motorcykeln under vintern? Vi har billiga förråd med direktaccess som passar utmärkt!

 

Se vilka städer vi finns i här