Så förvarar du din skidutrustning bäst

26 juni, 2020
Pjäxor, skidor, hjälm, handskar och skidglasögon ligger placerade på ett träbord. Var noga med att hela din skidutrustning är hel och ren när du lägger undan den för säsongen, det underlättar när vintern är tillbaka och det är dags att ta fram allt igen. Foto: Alexander Ishchenko/Shutterstock.com

Framåt våren är det dags att ta hand om sina skidor så att de är i bra skick när vintern närmar sig igen. Hur du tar hand om din skidutrustning och hur du förvarar den är avgörande för hur länge den kommer att hålla. All skidutrustning mår bäst av att förvaras torrt och svalt.

Ta hand om dina skidor och bindningar

Det är viktigt att du gör rent skidorna och bindningarna noga. Spola av skidorna från lera, salt och annan smuts. Låt gärna skidorna lufttorka, men se till att de är riktigt torra innan du slipar kanterna.

Innan du slipar kanterna bör du ta bort eventuell rost. Tänk på att slipa kanterna tillräckligt vassa för att de ska klara av konstsnö och försäsongsis. Därefter kan du skruva ned DIN-skalan på bindningarna så att fjädrarna får vila.

När du har gjort rent skidorna och slipat dem lagar du och fyller i repor eller andra skador. Ta bort gammal valla och lägg på ett nytt lager. Men se till att lägga på ett rejält lager så att det täcker skidorna ordentligt.

Förvaring av skidorna

Skidor mår allra bäst av att förvaras torrt och svalt utan direkt solljus. Det bästa är om du kan förvara skidorna var för sig. Om du måste förvara skidorna ihopsatta bör du lägga lite hushållspapper mellan belagen där kanterna möts för att skydda skidorna.

Ta hand om dina pjäxor

Tvätta av och torka pjäxorna torra med en trasa. Undersök pjäxorna och se till att de inte har fått några sprickor eller andra skador som kan påverka plasten. Därefter bör du ta ut innersulorna och låta dem vädras ordentligt och förvara innersulorna separat från pjäxorna. Det minskar risken för både oönskad lukt och mögel.

Därefter bör du spänna pjäxorna. Det gör att de inte tappar formen. Kontrollera samtidigt att alla spännen fungerar som de ska.

Handskar, hjälm, glasögon och ryggskydd

Om du har skinnhandskar bör du smörja in dem med lite fett. På så sätt håller sig skinnet fint mycket längre. Kolla även fodret i handskarna. Vissa handskar har ett foder som kan tas bort och bytas ut. Om fodret är utslitet är det läge att byta ut det till nästa säsong.

Förvara dina skidglasögon i den medföljande tygpåsen som du får när du köper glasögonen. Det minskar risken för repor. Häng upp ryggskyddet på en galge och lägg hjälmen på en hylla. Handskar, hjälm och ryggskydd förvaras bäst i en torr och sval miljö.

Skidkläder och underställ

När skidsäsongen är slut bör du tvätta och torka dina skidkläder enligt instruktionerna på tvättlapparna. Det finns ett speciellt tvättmedel som man kan använda till skidkläder i gore tex-material. Tvätta även underställ, mellanlager och strumpor.

När de har torkat bör du förvara kläderna som består av ull i en torr och luftig miljö, till exempel i din garderob. Förvara inte ullen i garaget eller förrådet. Då riskerar du att få dina ullkläder uppätna av mal eller andra insekter.

Dunkläder bör förvaras lätt och luftigt för att behålla sin fluffiga och isolerande förmåga.

 

Behöver du vinter- eller sommarförvaring?
Vi har billiga förråd med direktaccess som passar utmärkt!
 

Se vilka städer vi finns i här