Så förvarar du dina böcker på bästa sätt

27 februari, 2020
böcker som står i en bokhylla

Hur du förvarar dina böcker är väldigt viktigt för att de ska hålla. För att dina böcker ska må bra finns det några enkla grundregler för hur de ska förvaras när de inte står hemma i bokhyllan.

Böcker trivs bäst i rumstemperatur

Om du inte har plats för dina böcker i bostaden kan du förvara dem i ett förråd. Men tänk på att böcker inte tycker om fukt eller plötsliga temperaturskillnader och trivs egentligen allra bäst i en miljö som är rumstempererad.

Om böckerna ligger i ett förråd som är kallt och fuktigt under en längre tid kommer de att förstöras. Fukt kan nämligen göra att böckerna möglar. Om du väljer ett rumstempererat förråd kommer dina böcker hålla länge. 

För att dina böcker inte ska utsättas för fukt kan du lägga dem i en plastbehållare som är tätförslutande innan du ställer dem i förrådet. Om du lägger böckerna i en kartong är risken större att böckerna skadas.

Se till att böckerna är torra innan du lagrar dem

Innan du ska lagra dina böcker bör du se till att de är helt torra. Om du misstänker att dina böcker kan vara påverkade av fukt kan du lägga läskpapper eller pappershanddukar mellan varje sida. Stapla gärna böckerna på varandra om det är flera böcker. Annars kan du lägga ett tungt föremål på boken så att boken pressas ihop ordentligt så att pappershanduken eller läskpappret kan suga upp fukten ordentligt.

Det är bra om du kan låta böckerna ligga så i cirka 30 till 40 minuter. Därefter byter du ut pappret som ligger mellan sidorna och ska suga upp fukten till nytt papper. Upprepa gärna proceduren två eller tre gånger för att vara säker på att du har fått bort all fukt. 

Du kan även använda en hårtork för att torka boken. Ställ boken upprätt med sidorna separerade och håll hårtorken cirka 30 till 40 centimeter från boken. Bläddra därefter igenom boken för att vara säker på att den är helt torr.

 

 

Behöver du förvaring när biblioteket eller något annat rum renoveras? Vi har billiga förråd med direktaccess som passar utmärkt!

 

Se vilka städer vi finns i här