Så förvarar du dina kläder för att undvika mögel och skadedjur

28 januari, 2019
Kvinna packar kläder i flyttlåda Kom ihåg att tvätta kläderna innan du packar ner dem. Foto: Africa Studio/Shutterstock.com

Beroende på säsong och trender kan man behöva lägga undan sina kläder med jämna mellanrum. För att kläderna ska hålla sig fräscha och snygga gäller det att du förvarar dem på rätt sätt. Förvara kläderna torrt och undvik fuktiga utrymmen som källare och vinden. På så vis slipper du både mögel och skadedjur.

Tvätta alla dina kläder

Innan du lägger undan dina kläder för förvaring bör du tvätta dem. Det är bra för kläderna, och risken att de drabbas av mal och andra skadedjur minskar.

När du tvättar dina kläder ordentligt försvinner både rester av deodorant och parfym, som kan ge gula fläckar om de inte tas bort.

Tänk på! Läs tvättinstruktionerna ordentligt och maskintvätta inte kläder som ska kemtvättas.

Häng kläderna på galgar eller förvara i plastlådor

Vik de kläder som töjs ut av att hänga på galgar, exempelvis kashmir och naturfibrer. På så vis håller sig kläderna fina tills du ska plocka fram dem igen.

Lägg kläderna i plastlådor för att enkelt se var du har kläderna. Plastlådor skyddar dessutom kläderna från kyla och fukt, som riskerar att få kläderna att mögla.

Tips! Lägg kläderna du använder oftast högst upp i plastlådorna. På så vis blir plaggen mer lättåtkomliga.

Blusar, bomullsskjortor, kostymer, jackor och andra mer tåliga plagg kan du med fördel hänga på galgar.

Tips! Använd vakuumpåsar för att maximera din yta och hålla skadedjuren borta. Vakuumpåsar lämpar sig dock inte för pälsar.

Förvara kläderna torrt – slopa källaren

Dina kläder trivs allra bäst i mörka och torra utrymmen. Undvik att förvara dina kläder i källaren eller på vinden där det kan vara både kallt och fuktigt. I fuktiga utrymmen kan kläderna angripas av både unken lukt och mögel.

Tips! Isolerade varmförråd är en optimal plats att förvara kläder i.

Om du inte har möjlighet att förvara dina kläder torrt bör du åtminstone se till att undvika att förvara kläderna direkt på golvet. Förvara kläderna högt upp på hyllor eller häng dem i krokar i taket för att undvika den absolut värsta fukten.

Använd dofter för att hålla skadedjur borta

Skadedjur som pälsängrar och mal gillar inte dofter. Håll skadedjuren borta genom att lägga doftpåsar bland dina kläder.

Ceder och Lavendel är två dofter som är extra kraftfulla mot just skadedjur. Kom bara ihåg att byta doftpåsar med jämna mellanrum.

 

Letar du efter en prisvärd förvaring till dina kläder?

 

Se vilka städer vi finns i här