Så förvarar du dina tavlor bäst

27 maj, 2020
Ung tjej tar ner en av tre tavlor som hänger på en vit vägg Tavlor är känsliga för sol, vind och vatten. Därför är det viktigt att du packar ner tavlorna rätt i en kartong och ställer undan dem i ett rumstempererat utrymme. Foto: New Africa

Att förvara tavlor på rätt sätt är viktigt för att tavlorna ska hålla under en lång tid framöver. Oavsett om det är papperstavlor, akrylmålningar eller vackra oljemålningar mår de inte bra av att förvaras i ett rum eller förråd med snabba temperaturförändringar. 

Det är viktigt att tavlor förvaras rätt eftersom de är känsliga för sol, vind, vatten och temperatursvängningar oavsett om det handlar om oljemålningar, akrylmålningar eller om det är papperskonst. 

Det är viktigt med rätt temperatur

Bästa stället att förvara tavlor på är i en miljö med rumstemperatur och utan direkt solljus. För att tavlor ska må bra och hålla under en längre tid bör de alltid förvaras i en miljö där temperaturen växlar långsamt och inte för mycket. Oljemålningar, akrylmålningar och papperskonst får inte utsättas för snabba temperaturväxlingar för då förstörs de. 

Undvik källarutrymmen och vindsförråd

Tavlor mår inte bra av temperaturförändringar. För till exempel oljemålningar är det viktigt att de inte utsätts för direkt solljus eller extrem värme följt av kyla, för då förstörs dem.

I en källare är det väldigt vanligt att det kan bli kallras eller att fukt kan ta sig in. Du bör därför inte förvara dina tavlor i en källare eller på golvet i ett förråd. Om tavlorna förvaras på golvet eller nära marken riskerar de att förstöras av vatten vid exempelvis en vattenläcka.

Precis som med källarutrymmen ska även vindsförråd undvikas eftersom de vanligtvis inte är så bra isolerade. Ibland kan det även läcka från taket vilket kan förstöra dina tavlor. Både källare och vindsförråd kan även ha små skadedjur som till exempel möss eller annan ohyra som kan förstöra din konst.

Packa tavlorna rätt

När du ska förvara dina tavlor kan du svepa in tavlorna i papper och förpacka dem tillsammans i en tavelkartong. Om du ska förvara flera tavlor tillsammans bör du lägga något mellan tavlorna så att de inte trycker mot varandra och lämnar avtryck eller fula märken.

I botten av lådan och mellan tavlorna kan du lägga bubbelplast eller papper. Då förhindrar du att tavlorna slår mot varandra, speciellt under en transport. Men se till att inte förvara tavlan i bubbelplast under en längre tid, för då kan det lätt byggas upp fukt och tavlan kan skadas.

Behöver du förvaring till konsten? Vi har billiga förråd med direktaccess som passar!

Se vilka städer vi finns i här