Vilken försäkring bör man teckna när man hyr magasinering?

7 september, 2022
Bilden visar en grusad mark med rader av blåa förrådscontainers på vardera sida. Det ska kännas tryggt att magasinera sina saker hos oss. Därför har vi skrivit ihop denna text angående försäkringsvillkoren när du hyr förråd.

När du ska förvara dina saker i ett förråd så är försäkringen en viktig fråga. Du ska se till att du har en fullgod försäkring som täcker dina saker vid oförutsedda händelser. Många hemförsäkringar täcker dessvärre inte magasinering i externt förråd. Därför har vi tagit fram en specifik försäkring för just magasinering i förrådscontainer.

Det finns en rad saker som du ska ta ställning till när du ska magasinera dina ägodelar. Denna text reder ut frågetecken som du som kund kan ha kring försäkring; villkoren och värdet. Du är alltid välkommen att ringa eller maila oss om du skulle ha andra funderingar.

Att tänka på innan du väljer försäkring

När du ändå har alla saker framme så se till att se över dina saker och dokumentera deras värde. Det kan låta som ett ambitiöst jobb, men faktum är att det är så pass enkelt som att ta bilder på sakerna. Ett annat sätt att göra detta är att skapa ett Excelark med en lista över ägodelarna samt deras uppskattade värde. Det kan vara ett bra sätt att komma ihåg vad du förvarar i förrådet också. Tänk på att det är dagens marknadsvärde som gäller, inte värdet på sakerna då de inhandlades. För att få en känsla för vad värdet på sakerna är kan du enkelt söka på Facebook Marketplace eller Blocket efter liknande varor.

Pengar, värdehandlingar, whiskey-, vin- och champagnesamlingar omfattas inte av försäkringen. Det är alltid bra att vara extra försiktig med sådant som du vet är ömtåligt. För dig som ska förvara ägodelar med högre värde så kan det vara en god idé att höja försäkringsvärdet på förrådet. Vi erbjuder tre olika nivåer på försäkringen och kan som mest försäkra till ett värde upp till 100 000 kr.

Ibland ingår försäkringen i priset, i andra fall är det en kostnad utöver månadshyran. På vår hemsida ser du tydligt vad kostnaden är per månad för försäkringen. Den presenteras som en del av månadshyran. Steget mellan de olika försäkringsnivåerna är lågt och det kan vara en idé att försäkra något högre om du är osäker på det sammanlagda värdet av dina saker.

Vi erbjuder en skräddarsydd försäkring för förrådscontainer

Vår försäkring är framtagen specifikt för förvaring i våra förrådscontainers i samarbete med Länsförsäkringar. Värt att tänka på är att den inte täcker mot skadedjur eller fukt. Se därför över hur du ställer in sakerna i förrådet. När du skriver under avtalet kommer du få ett välkomstbrev med mer information om hur du ska packa in i förrådet. En annan sak som är bra att tänka på är att inte luta saker mot väggarna eller ställa möblerna direkt på golvytan. Se därför till att det finns luftvägar där frisk luft kan cirkulera för att motverka kondens och stillastående luft, om möjligt.

Anledningen till att vi har en obligatorisk avgift för försäkringen är för att vi är måna om dig och vår egendoms trygghet. Alla hemförsäkringar kan ha olika typer av bortaskydd och en del av våra hyresgäster kan av någon anledning sakna hemförsäkring. För att vi ska vara säkra på att bland annat sanering och bortforsling av förstörd egendom efter en skada ersätts har vi därför en obligatorisk försäkring.

Hos oss har vi tre nivåer:

  • Liten som täcker för ett värde upp till 25 000 kr
  • Mellan som täcker för ett värde upp till 50 000 kr
  • Stor som täcker för ett värde upp till 100 000 kr

Det går inte att teckna en försäkring för ett värde som överstiger 100 000 kr hos oss. Men då varje summa räknas per container så kan du sprida ut värdet i flera förråd.

Vilket typ av hänglås du ska använda

För att försäkringen ska gälla ska låset hålla en så kallad klass 3 nivå, och vara fäst under en låskåpa eller låsbom. Alla våra förråd är utrustade med låskåpor av ett eller annat slag, men du som kund ska ta med dig ett eget hänglås. Det hänglås som passar bäst in under låskåpan är ett lås med avtagbar bygel. Det vill säga, hänglåset går att ta isär i två delar. Hos Biltema, Clas Ohlson och hos professionella låsfirmor finns det en uppsjö av lås att välja bland.

Man kan även fästa hänglåsen på höger dörr, på stängerna nere mot marken eller med en kätting i mittenstängerna. Då gäller dock inte inbrottsförsäkringen genom oss. Alla låskåpor är svetsade för hand och kan därför skilja sig åt med några millimeter. Det gör att vissa hänglås passar bättre in under vissa kåpor än andra. Om du vill åka förbi ditt förråd innan utsatt inflyttningsdatum så hör av dig till oss. Du kan även ringa när du är på plats och enkelt byta över till ett annat förråd i samma storlek och isoleringsgrad. I mån av plats så går det jättebra att byta förråd.

Se vilka städer vi finns i här