Vilket är det bästa stället att förvara sina bilder på?

25 november, 2020
Kvinna med mörkt hår och glasögon sorterar fotografier. Oavsett om dina bilder är gamla eller nya, analoga eller digitala så bekräftar de sin tid. Det är minnen som oftast är kopplade till en händelse eller berättelse. Var rädd om dina bilder och förvara dem på rätt sätt. De är en del av din historia. Foto: Jacob Lund/Shutterstock.com

Dina bilder är minnen för livet. En del bilder har du kanske satt i ett album medan flera av dina andra bilder finns digitalt. Oavsett om det är fysiska bilder eller digitala bilder behöver du ta hand om dina bilder och förvara dem på rätt sätt för att inte riskera att de förstörs eller försvinner.

Förvaring av fysiska bilder

För att dina bilder ska hålla så länge som möjligt och inte förlora sin kvalitet bör de förvaras torrt och svalt i en miljö som har en jämn temperatur. Det bästa är om temperaturen ligger mellan 15 till 18 grader och har luftfuktighet på cirka 45 procent. Skador på fotografier beror nästan alltid på att det är för hög temperatur och för hög luftfuktighet.

I en hemmiljö kan det vara svårt att åstadkomma de perfekta förhållandena för dina bilder. En vind som är kall på vintern blir oftast varm på sommaren. Även en källare som är kall och fuktig på vintern kan skifta i temperatur på sommaren och blir torrare och varmare.

Förutom fukt, kyla, värme och större temperaturförändringar är bilder även känsliga för UV-strålning och vanligt dagsljus. Om du ska förvara dina bilder i hemmet är den bästa förvaringsplatsen i bostaden där man normalt vistas. Försök även att skydda bilderna från damm och fukt i stängda lådor eller skåp.

Digitalisera dina fysiska bilder

Digitalisering av fysiska bilder kan rädda gamla bilder från att förstöras. Du kan digitalisera dina fysiska bilder med en fotoscanner. Det finns även foto- och flatbäddsskanner som är specialiserade för foton, dokument och negativ.

För att få så bra kvalitet som möjligt på dina bilder bör du välja en scanner med minst 300 dpi. När du har digitaliserat dina bilder kan du spara dem på hårddisken. För att vara på den säkra sidan är det bra om du kan kopiera dina bilder och spara dem på en extern hårddisk också. Om du inte har en scanner finns det flera bra appar som du kan använda för att spara dina bilder digitalt.

Förvara dina digitala bilder på minst två ställen

Var noga med hur du sparar digitala bilder. För att försäkra dig om att dina digitala bilder inte ska försvinna på grund av till exempel datahaveri eller att hårddisken går sönder bör du förvara dina digitala bilder på minst två ställen. Det bästa är om du kan förvara bilderna på två olika hårddiskar. Om en hårddisk kraschar riskerar du då inte att förlora alla dina bilder eftersom du har lagrat alla dina bilder på två ställen.

En smart lösning är att skaffa en lagringsenhet där du kan samla alla bilder på en och samma plats. En lagringsenhet fungerar som ett externt bildbibliotek som kan koppas in och nås via nätverket i stället för med USB. Det finns flera olika typer av lagringsenheter, men de som är lite mer avancerade är bättre. Då kan du också koppla upp dem mot internet när du vill, vilket gör att du kan nå lagringsenheten varifrån du vill.

Spara dina bilder i molntjänster

Du kan även spara dina bilder i molnet. Där lagras de på en server som finns på en annan plats än i hemmet. Det finns många olika molntjänster. De vanligaste är Dropbox, Google Drive och Microsoft One Drive. Ditt konto på molntjänsten kan synkas med din dator, din externa bildhårddisk eller din telefon så att alla bilder laddas upp automatiskt i molnet.

 

Behöver du ett förråd att förvara gamla minnen i?
Vi har billiga förrådscontainers med direktaccess som passar utmärkt till detta!
 

Se vilka städer vi finns i här