Anlita flyttfirma

Att anlita en flyttfirma är enkelt och bekvämt när du ska flytta. Du sparar värdefull tid och flyttarbetarna vet hur dina saker ska fraktas på bästa sätt utan att ta skada. För att bli nöjd med ditt val av flyttfirma bör du först jämföra dina alternativ. Kontrollera även firman för att säkerställa att de har rätt tillstånd.

1. Kontakta flera flyttfirmor i god tid

Ta kontakt med flyttfirmorna i god tid innan du ska flytta, annars är risken att det inte finns någon hjälp att få när flyttdagen väl är här.

Tänk på! Många personer önskar att flytta i slutet eller i början av månaden. Därför är det oftast enklare att boka in en flyttfirma mitt i månaden.

En bra rekommendation är att boka en åtminstone 30 dagar innan flytt.

Ta in offerter från flera firmor

Börja med att ta in offerter från flera flyttfirmor som kan hjälpa dig med flytten. Offerter från 3–4 flyttfirmor är lagom för att du ska kunna göra ett bra val. Genom att plocka in offerter från olika flyttfirmor kan du jämföra dem åt och säkerställa att du väljer den som passar dig bäst.

Fråga om pris och vad som ingår

Ta reda på priset för att anlita flyttfirman. Flyttfirmor tar i regel betalt på två olika sätt. Timpris eller fast pris. Ta även reda på om priset du får är inklusive eller exklusive moms.

Hur mycket flyttfirman kostar beror på hur många flyttarbetare du behöver och hur stor flyttbil du behöver. Flyttfirman kan hjälpa dig att svara på hur mycket arbetskraft som krävs för att flytta ditt bohag och hur lång tid flytten beräknas ta. En flyttarbetare kan kosta alltifrån 250–500 kronor i timmen beroende på utbildning. Utöver det tillkommer kostnaden för flyttbilen.

Tänk på! Var uppmärksam på allt för billiga flyttfirmor, det kan röra sig om oseriösa aktörer.

Utöver priset måste flyttfirman kunna hjälpa dig med det du behöver. Vill du ha hjälp att packa ned dina saker i flyttkartonger måste du se till att flyttfirman erbjuder en sådan tjänst.

Upplys flyttfirman om allt du vill ha hjälp med. På så vis vet du om flyttfirman kan hjälpa dig med din flytt eller inte.

Viktigt! Läs alltid det finstilta ifall det tillkommer några övriga avgifter. På så vis slipper du få en chock när det är dags att betala.

2. Kontrollera flyttfirmorna och deras tillstånd

När du har hittat potentiella flyttfirmor ska du se till att kontrollera dem. Inom flyttbranschen förekommer nämligen en del oseriösa företag. Fråga efter företagets organisationsnummer och kolla upp att företaget betalar F-skatt, inte har några skulder eller är begärt i konkurs. Hos Transportstyrelsen kan du även ta reda på om flyttfirman har något yrkestrafiktillstånd, vilket är ett krav för att få utföra tjänsten.

Flyttfirman bör dessutom ha en försäkring som täcker eventuella skador som kan uppstå på godset under flytt. Fråga efter vilken försäkring firman har och dubbelkolla att det stämmer.

Du kan även kontrollera att flyttfirman är med i någon av följande branschorganisationer.

3. Be om att få utnyttja rutavdraget

Be flyttfirman om att få utnyttja rutavdraget för att sänka dina kostnader.  Arbetskostnaden för flyttjänster är avdragsgill i deklarationen.

Du har rätt att göra avdrag på 50 procent av arbetskostnaderna upp till 25 000 kronor. Är du pensionär har du rätt till 50 procents avdrag upp till 50 000 kronor.

Exempel! Emil tar hjälp av en flyttfirma när han flyttar. Arbetskostnaderna uppgår till 10 000 kronor och Emil har rätt att göra avdrag på 50 procent. 10 000 kr * 50 procent = 5 000 kronor. Emil behöver bara betala 5 000 kronor för arbetskostnaderna.

4. Skriv ett avtal

När du har hittat en flyttfirma som passar dig och du känner dig nöjd är det viktigt att ni skriver ett tydligt avtal. I avtalet ska priset framgå och vad som ingår i tjänsten. Det kan handla om alltifrån vem som ska packa dina saker till hur många kartonger som ska ingå. Det kan även vara bra att ta med information om sträckan mellan bostäderna och hur långt det är att bära från parkeringsplatsen till dörren.

Ju tydligare avtalet är, desto mindre är risken för att det uppstår någon konflikt.

 

Har du skrivit avtal med en flyttfirma och behöver magasinering?

Hör av dig till oss på Prinsens Lager för att hyra fräscha och prisvärda förrådscontainers.