Flytthjälp

När du ska flytta kommer du med stor sannolikhet att behöva någon form av flytthjälp. Du kan antingen välja att anlita en flyttfirma eller ta hjälp från familj och vänner. Båda alternativen har sina fördelar, så välj det som passar dig bäst.

1. Anlita en flyttfirma

Det absolut enklaste sättet att flytta är att anlita en flyttfirma. Då får du hjälp av proffs som vet hur man flyttar saker på det säkraste och smidigaste sättet. Du hittar den bästa flyttfirman för dig genom att jämföra olika alternativ. Begär du offerter från cirka fyra aktörer har du ett tillräckligt stort utbud för att kunna ta ett bra beslut.

Saker att titta på när du jämför flyttfirmor

  • Har firman rätt tillstånd. Fråga om organisationsnummer så att du kan ta reda på om företaget betalar F-skatt. Hos Transportstyrelsen kan du även ta reda på om företaget har ett yrkestrafiktillstånd, vilket är ett krav för alla flyttfirmor.
  • Ingår försäkring. Anlita inte en firma som inte har en försäkring som täcker eventuella skador som kan uppstå under flytten.
  • Medlem i en branschorganisation. Om flyttfirman är med i branschorganisationen SMF eller S3F kan du känna dig trygg med att anlita firman.
  • Vilka tjänster ingår. Flyttfirmorna kan erbjuda olika tjänster. Se till att firman kan hjälpa dig med det du behöver hjälp med. Behöver du hjälp att packa bohaget eller få hjälp att bära in flyttkartongerna i den nya bostaden måste du se till att det ingår.
  • Vad kostar det. Glöm inte bort att titta på priset när du jämför flyttfirmor. Var dock uppmärksam om något nästan verkar för bra för att vara sant – i så fall är det troligtvis det. Är en flyttfirma mycket billigare än konkurrenterna kan det vara ett tecken på en oseriös aktör.

Boka flyttfirman i god tid för att vara säker på att få hjälp på flyttdagen. Cirka 30 dagar innan flytt är lagom.

Tips! Om du behöver flytta från din nuvarande bostad innan du får tillträde till din nya kan du hyra ett förråd där du kan förvara dina saker under tiden.

Kostnaden varierar beroende på hur många flyttarbetare som behövs

Vi var inne och nosade på priset lite tidigare. När du jämför flyttfirmorna är priset en faktor att titta på. Att anlita en flyttfirma kan vara rätt kostsamt, framför allt om du bor stort och ska flytta långt.

Det är svårt att säga hur mycket det kommer att kosta för dig att anlita en flyttfirma eftersom det är så många faktorer som spelar roll. Timpriset för en flyttarbetare kan vara alltifrån 250–500 kronor i timmen.

Saker som påverkar ditt slutpris

  • Hur långt bort du ska flytta
  • Hur många flyttarbetare som behövs
  • Hur stor flyttbil som behövs
  • Hur stort bohag som ska flyttas
  • Hur många timmar flytten tar

Skriv ett avtal

Skriv alltid ett skriftligt avtal där allt du ska få hjälp med framgår. Med ett tydligt avtal vet både du och flyttfirman vad som gäller och risken för missförstånd och konflikter minskar.

Ett muntligt avtal gäller också, men har man bara slutit ett muntligt avtal är det mycket svårare att bevisa vad som har sagts vid en eventuell konflikt. Därför är det alltid bättre med ett skriftligt avtal.

Utnyttja rutavdraget

När du anlitar en flyttfirma har du rätt att utnyttja rutavdraget. Du kan göra avdrag på 50 procent av arbetskostnaderna upp till 25 000 kronor per år. Om du är pensionär har du rätt att göra avdrag på upp till 50 000 kronor om året.

Exempel! Fabian har anlitat en flyttfirma där arbetskostnaderna uppgick till 4 600 kronor. Han får göra avdrag på hälften (4 600 X 50 procent) och behöver därmed bara betala 2 300 kronor för arbetskostnaderna.

2. Ta hjälp av vänner

Om du inte vill anlita en flyttfirma kan du be dina vänner om flytthjälp. Att ta hjälp av vännerna är ett billigt alternativ som dessutom kan vara roligt. Tänk dock på att du ansvarar för hela flytten själv och det är mycket du måste tänka på och göra för att flytten ska gå så smidigt som möjligt.

Planera flytten

I och med att du inte har någon flyttfirma som kan ta hand om hela flytten måste du planera allting själv.

Börja med att kontakta dina vänner för att säkerställa att du kan få hjälp det datum du hade tänkt att flytta. Hör av dig i god tid så att dina vänner inte har hunnit bokat upp sig på något annat just den dagen. När du väl har ordnat med arbetskraft är det dags att skaffa saker som gör flytten möjlig.

  • Skaffa flyttkartonger och emballage. Köp flyttkartonger och emballage som behövs för att kunna frakta dina saker. Hur många flyttkartonger du behöver beror på hur stort du bor och hur mycket saker du har. Det behövs cirka 0,8 flyttkartonger per kvadratmeter boyta. Det betyder att om du bor på 100 kvadratmeter behövs cirka 80 flyttkartonger.
  • Hyr en lastbil. Om du inte har en vän som har en skåpbil eller lastbil behöver du hyra en. Gör det i god tid så att du har en flyttbil när det är dags att flytta.

Börja packa i tid

Börja packa dina saker i god tid före flytten. Det tar längre tid än man tror. Du kan börja så smått cirka en månad innan flytten så slipper du stressen som kan uppstå några dagar före flytt.

Tips! Rensa bort kläder och annat du inte längre behöver i samband med att du flyttpackar.

Börja packa ned sådant du klarar dig utan. Du vill exempelvis inte packa ned kökstillbehören två veckor innan flytt.

Billigare att ta hjälp av vänner

Visserligen krävs det mer planering att ta flytthjälp från vänner, men det är samtidigt mycket billigare än att anlita en flyttfirma. Bortsett från flyttkartonger och hyreskostnaden för lastbil kostar det i regel ingenting att flytta med hjälp av vänner. Glöm dock inte bort att visa uppskattning för den hjälp du får. Bjud dina vänner på mat och var beredd att återgälda tjänsten.