Hur förvarar man batterier bäst?

28 oktober, 2020
Batterier mår allra bäst av att förvaras i en torr miljö i rumstemperatur. Men om du har köpt på dig ett stort lager av batterier håller batteriet bäst om temperaturen är lite svalare. Dock bör du inte förvara batterierna i kylskåpet eftersom det är fuktig luft där. Foto: mariva2017/Shutterstock.com

Du förvarar batterierna allra bäst i en torr miljö i rumstemperatur. Många har säkert hört att batterier håller allra bäst om de förvaras i kylskåp men det stämmer inte riktigt. Batteriet håller sig väldigt bra utanför kylskåpet och alkaliska batterier ska helst förvaras i rumstemperatur på ett torrt ställe.

Batterier mår allra bäst av att förvaras i rumstemperatur på en torr och ventilerad plats utan direkt solljus. Visst kan du förvara dina batterier i kylskåpet. Det är inte farligt att göra det men det finns oftast andra saker som mår bättre av att förvaras i kylskåpet än batterier. Alkaliska batterier ska helst inte förvaras i kylskåp utan mår bättre av att förvaras i rumstemperatur.

Långvarig förvaring av batterier bör ske torrt och svalt

Om du har köpt på dig ett batterilager som du planerar att förvara under en längre tid bör dessa inte förvaras i en temperatur som överstiger 30 grader. Då är det bättre att förvara batterierna torrt och lite svalare, men helst inte i kylskåp eftersom det oftast är fuktig luft i kylskåp.

Batteriets prestanda minskar i extrem värme eller kyla. Batteriets livslängd förkortas alltså om du förvarar batterierna på väldigt varma platser.

Vid extremt höga temperaturer bör man inte använda eller ladda batterier eftersom batterier kan skadas av för höga temperaturer. Batterier kan till och med explodera om det är för varmt, det gäller främst litiumbatterier. NiMH-batterier till exempel förlorar sin laddning snabbare i högre temperaturer.

Så förlänger du batteriernas livslängd

  • Batterier bör helst förvaras i sin originalförpackning.
  • Förvara batterierna på en torr och ventilerad plats.
  • Stäng av batteridrivna enheter som inte används.
  • Plocka ur batterierna ur enheter som inte används.
  • Ladda och ladda ur batterierna med jämna mellanrum för att spänningen inte ska understiga 0,8 Volt.

Batterierna är märkta med ett bäst före-datum

Alkaliska batterier har alltid ett bäst före-datum tryckt på etiketten på förpackningen som består av en sifferkombination. Ett batteri som har märkningen 11-20 betyder att 90 procent av batteriets kapacitet finns kvar i november 2020, om det har förvarats i rumstemperatur.

 

Söker du efter en prisvärd förvaring?

Se vilka städer vi finns i här