Hur förvarar man ved bäst?

5 januari, 2021
Vedstapel Den optimala miljön för att förvara ved har skydd mot väderpåverkan och bra genomströmning av luft. Hur du förvarar veden är avgörande för kvalitén på veden. Foto: PopovAlexander/Shutterstock.com

Ved förvaras allra bäst på en torr plats i en vedbod, ett garage eller ett förråd med god luftomsättning. Men det är inte bara vart du förvar veden och hur den skyddas som är viktig, det är även viktigt stapla veden på rätt sätt.

Hur du förvarar din ved är avgörande för hur kvaliteten på veden blir i slutändan. Det absolut viktigaste när man förvarar ved är att veden hålls torr. Veden bör inte ligga direkt mot marken eftersom fukten i marken kan göra att veden ruttnar. Ved ska dessutom inte förvaras längre än fyra år eftersom det minskar brännvärdet på veden.

Fuktigt trä är en större miljöbelastning

Färskt trä innehåller 45 procent vatten. Om man eldar med trä som innehåller så pass mycket vatten bildas det väldigt mycket rök. Därför är det viktigt att du låter veden torka innan du eldar med den.

Det absolut bästa är att förvara veden i en byggnad med bra luftomsättning och att det är luftigt vid både tak och sidor. Torr ved brinner bättre än fuktig ved. Fuktig ved brinner inte bara sämre, den avger även mindre värme och är en större belastning för miljön. Veden som du ska elda med bör inte innehålla mer än 20 procent vatten.

Optimal förvaring skyddar veden från fukt och väta

Den optimala miljön för att torka ved har bra genomströmning av luft, bra exponering av värme och skydd mot regn, snö och annan väderpåverkan.

Ved som staplas och förvaras utomhus torkar naturligt genom sol och vind. Men när du staplar veden finns det flera saker du bör tänka på för att veden inte ska ruttna. Placera veden på stenar, trädgårdsplattor eller europallar för att skydda veden från fukt underifrån. För att skydda veden från fukt ovanifrån kan du täcka veden med en presenning.

Så staplar du veden rätt

  1. Vedträna ska alltid staplas och förvaras med barken uppåt
  2. Andra raden staplas på samma sätt som första raden med vedträna över den första raden
  3. Därefter staplas vedträna växelvis för att få en stabil och säker trästapel.

Om du staplar veden mot en husvägg bör du stapla veden längs husets södra sida. För att veden ska torka behövs det en bra ventilation även om du förvarar den utomhus. För att garantera att ventilationen kring veden är bra bör vedstaplarna inte stå direkt mot huset. Det optimala är att stapla veden cirka 10 till 15 centimeter från husväggen. Då skyddar du både väggen och veden.

 

Behöver du förvara verktygen eller sågen?
Vi har billiga förråd med direktaccess som passar utmärkt till detta!
 

Se vilka städer vi finns i här