Så förvarar du dina dynor på bästa sätt

25 mars, 2019
Gråa utemöbler med dynor i Dynorna förvarar du bäst i dynboxar som sluter tätt. Foto: Bignai/Shutterstock.com

Dynor till båtar, trädgårdsmöbler och annat plockas undan inför vintern. De förvaras ofta i källarförråd, på vinden eller i garage. Trots att man tror sig ha varit så noga med förvaringen kan dynorna ha börjat mögla eller blivit bo för skadedjur när våren väl kommer. För att dynorna ska förbli orörda och slippa mögla under vintern är det viktigt att de bland annat förvaras torrt och då är varken källarförråd eller vinden bra alternativ.

Tvätta dina dynor innan förvaring

Innan du lägger undan dina dynor efter utesäsongen gör du alltid bäst i att tvätta dem. Det är framförallt viktigt om du spillt mat eller någon form av vätska på dynorna. Annars är risken stor att det bildats mögel till vårsäsongen när du ska plocka fram dynorna igen. 

Beroende på hur många dynor du ska tvätta kan det vara bra att bara tvätta några i taget. Annars kan tvättmaskinen att bli överbelastad och gå sönder.

Låt dynorna torka efter tvätt

Efter avslutad tvätt är det jätteviktigt att du låter dynorna torka innan du lägger undan dem för vintern. Är dynorna fortfarande blöta när du stoppar undan dem kommer du mötas av en unken lukt när det är dags att plocka fram dem igen.

När dynorna har torkat ska du ge dem textimpregnering så de håller bättre. Låt även impregneringen torka innan du packar undan dynorna.

Packa in dynorna i dynboxar eller säckar som håller tätt

För säkerhetsskull kan du packa in dynorna i sopsäckar, dynboxar eller andra förvaringslådor som sluter tätt. Det gör det lättare att hålla dynorna torra under vintern. Om du har tänkt att förvarar dina dynor i ett kallförråd, i källaren, på vinden eller någon annanstans där det blir kallt och fuktigt på vintern är det extra viktigt att du gör vad du kan för att få dynorna att hålla sig torra.

Fuktiga dynor kommer med stor sannolikhet ha börjat mögla framåt vårkanten och sådana dynor är inget du vill lägga i utemöblerna, båten eller någon annanstans.

Förvara i torra förråd

Förutom att packa in dynorna i dynboxar eller sopsäckar måste du förvara dynorna i ett torrt utrymme. Helst av allt ska du förvara dynorna i varmförråd eller inne i din bostad där du kan vara säker på att de inte blir kalla och fuktiga. Undvik helst platser som källarförrådet eller vinden men om du har begränsade förvaringsmöjligheter kan det vara svårt att göra det. Textilier bör alltid förvaras i torra utrymmen.

Placera dynorna oåtkomligt för skadedjuren

När du ska plocka fram dynorna på våren vill du inte göra upptäckten att skadedjur varit där och byggt bo. Försök därför att förvara dina dynor på en plats dit skadedjuren inte kommer. Du kan exempelvis förvara dynorna i dynboxar som du ställer på en hylla. Har du möjlighet att hänga dynorna i en krok i taket kan även det vara ett bra alternativ. Och vad du än gör, lägg inte dynorna oskyddade direkt på golvet.

 

Behöver du säsongsförvara ömtåliga textilier? Vi har billiga förråd med direktaccess som passar utmärkt!

 

Se vilka städer vi finns i här