Varmförråd eller kallförråd?

17 februari, 2024
Bilden visar hälften kallförråd och hälften varmförråd på 14 kvadratmeter framifrån sett med öppna dörrar. Skillnaden mellan ett oisolerat och ett isolerat förråd är självklart isoleringen, men även elementet och belysningen. Läs mer nedan vad du ska tänka på innan du hyr ett förråd hos oss.

När man letar förvaring till sina saker ställer man sig frågan: behöver jag ett kallförråd eller ett varmförråd? I denna korta artikel beskriver vi vad du ska tänka på och vad som skiljer de två olika förrådstyperna från varandra.

Kallförråd – alternativet utan isolering

Om du ska förvara saker som i normalfallet kan stå i en ouppvärmd källare, i ett skjul på gården eller i ett kallt garage, så kan du med gott samvete förvara dem i ett oisolerat kallförråd. Precis som namnet låter har förrådet ingen isolering och följer därför temperaturen utomhus. Blir det minusgrader under mer än ett par timmar så kommer det bli minusgrader även inuti kallförrådet.

För att motverka kondens och stillastående luft har förråden blivit utrustade med minst sex frånluftsventiler. De sitter utspridda runtom förrådscontainerns väggar, nära taket. Alla förråd tål regnfall och tar inte in vatten.

Exempel på saker som du kan förvara i kallförråd:

Varmförråd – alternativet med isolering och värme

Även om varmförråd är något dyrare än kallförråd så är det väl värt pengarna om du ska förvara saker som inte tål minusgrader eller plötsliga väderomslag. När temperaturen utomhus går från -10 till 5 grader och det blir töväder finns det alltid risk för att kondens bildas. Speciellt om vädret slår om snabbt.

Då kan det kännas skönt att förvara sina saker i ett isolerat förråd som håller plusgrader inuti. Våra förråd har tjocka masonitskivor som fungerar som isolering och kan liknas vid hur man isolerar villor. Vi har dessutom dragit in el så att varmförråden har både belysning och radiator. Däremot kan man inte nyttja el för eget bruk.

Termostaten ligger på cirka 10-12 grader beroende på hur mycket saker som finns i förrådet. Det betyder att termostaten i radiatorn slås på när temperaturen inuti förrådet understiger 10 grader.

Det här kan du förvara i varmförråd:

Även om du hyr ett varmförråd så var försiktig med hur du packar in sakerna. Kom ihåg att du ska undvika att ställa de fuktkänsligaste prylarna närmast väggarna. Du ska heller inte ställa in möbler eller känsliga saker direkt på golvytan, eller utan att skydda dem med någon typ av plast ovanifrån.

Se vilka städer vi finns i här

Har du några funderingar på om du behöver ett varmt eller kallt förråd, så hör av dig till oss.