Så förvarar du din golfutrustning bäst

12 maj, 2021
En golfbag med klubbor som ligger på en gräsmatta med en handske, tre golfbollar och två peggar. För golfare finns det inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Därför är det extra viktigt att du som golfare tar hand om din utrustning och förvarar den rätt. Foto: Tinny Photo/Shutterstock.com

Golfutrustningen bör förvaras inomhus där temperaturen är jämn och bra oavsett om det är mitt under pågående säsong eller om det gäller vinterförvaring. Det minskar risken för att bland annat greppet på klubborna torkar ut och för att klubborna blir stulna. Förutom förvaring av klubbor bör du även förvara dina skor och din handske rätt.

När golfsäsongen går mot sitt slut är det dags att se över vart du ska förvara din utrustning. Du kan förvara din utrustning, inomhus, i ett förråd eller i ett garage. Det viktigaste är att utrymmet där du förvarar din utrustning är torrt och håller en jämn temperatur.

Undvik att grepp och skaft torkar och rostar

För att undvika att grepp och skaft torkar och rostar bör du se till att utrymmet håller en jämn temperatur. Risken för att greppet på klubborna torkar och spricker ökar om temperaturen skiftar från minus 5 grader till plus 15 grader under kort tid.

Se till att klubborna är rengjorda och avtorkade innan du ställer undan dem. Du gör lättast rent klubbhuvudet med en kombinerad stål och nylonborste. Därefter torkar du av dem med en handduk så att de är helt torra. Om det kommer in vatten i skaften kan de rosta och då ökar risken för att hela klubbskaftet går av.

Järnklubbor som har stålskaft mår allra bäst av att stå lutade mot en vägg. Undvik att lägga dem ner, då ökar risken för rost. Även grafitklubbor mår bra av att stå lutade mot en vägg.

Skor och handske

Sköt om dina golfskor och din handske så behåller de både komfort och funktion längre. För en inbiten golfare spelar vädret ingen roll. Det går att spela oavsett om det regnar eller är strålande sol. Tygskor bör du göra rent och impregnera. Då håller de sig fina och fräscha längre. Om du har golfskor i skinn är det viktigt att du gör rent dem och fettar in dem.

Se även över dobbarna när du gör rent dina golfskor. Om du har skor med utbytbara dobbar kan du passa på att byta dem om de har blivit slitna.

Oavsett om du ställer undan din utrustning för vintern eller efter en dag på golfbanan är det bra att se till att allt är rent och torrt för att din utrustning ska hålla längre.