Hur ska man förvara vin?

27 augusti, 2020
Bästa sättet att förvara vin på är i en källare där det är mörkt och svalt. Öppnade vinflaskor kan du förvara i kylen i ett par dagar utan att de tar skada. Foto: Shyripa Alexandr/Shutterstock.com

Vin är känsligt för starkt ljus, höga temperaturer och kraftiga temperaturförändringar. För att vin ska må bra och smaka bra bör man undvika dagsljus och förvara vinet i en mörk och sval miljö. Här nedan kan du läsa om hur du förvarar billigare och dyrare viner, viner med eller utan kork samt bag in box. Hos oss på Prinsens Lager kan man tyvärr inte förvara dryck eller andra vätskor, men vi hjälper gärna till med annan typ av magasinering.

Men tillbaka till vinet. Det finns många viner som klarar av att stå ett par år i garderoben eller barskåpet utan att bli dåliga. Och det finns flera viner som måste förvaras i en sval källare för att mogna. Men det finns flera saker du bör tänka på när du ska förvara vin.

Så förvarar du vin på flaska

Generellt kan man säga att oöppnade vinflaskor alltid ska förvaras i mörker eller i svag belysning. Vin mår inte bra av solens starka UV-strålar eller andra starka ljuskällor. Vin som utsätts för starkt ljus kan börja lukta dåligt.

Viner som kostar upp till 200 kronor är oftast producerade för att drickas inom ett par år. Det går att dricka vinet flera år senare men då kan både färg och smak ha förändrats.

Oavsett om du köper ett vin under 200 kronor som du tänker dricka om ett par dagar eller en vecka eller om du köper ett dyrare vin så bör du undvika dagsljus. Dessutom bör du se till att variationerna i temperaturen inte är alltför stora under dygnet.

Lagra vin på flaska

Om du vill lagra vin bör du göra det i en mörk och sval miljö. En källare är ett perfekt ställe att förvara vin på. Vin trivs allra bäst i temperaturer mellan 8 och 15 grader; då mognar vinet i lagom takt. Vid högre temperaturer mognar vinet snabbare.

Om du ska förvara vin med kork bör vinet ligga ner, annars kan korken lätt torka. Om korken blir torr kan det tränga igenom luft och då kan vinet förstöras.

Så förvarar du öppnade vinflaskor

Om du har öppnat en vinflaska och bara tagit ett glas kan du skruva på eller sätta i korken och ställa vinet i kylskåpet. En öppnad vinflaska klarar sig i 3 till 7 dagar utan att bli dåligt. Ett rött robust vin kan till och med klara sig lite längre. Men det är viktigt att du sätter i korken ordentligt.

Det finns särskilda plastkorkar som man kan trycka i vinflaskan som håller vinflaskan lufttät. För champagne och mousserande viner finns det så kallade ”stoppers”. Om du trycker i en stopper i flaskan behålls trycket och då kan vinet klara sig flera dagar i kylskåpet utan att det blir dåligt och smakar illa.

Så förvarar du bag in box-vin

Bag in box-viner förvaras bäst i ett lite svalare utrymme som i en källare eller i ett kylskåp. På bag in box-viner står det alltid när vinet tappades upp.

En oöppnad box med vitt vin och rosé håller i cirka 8 månader och en oöppnad rödvinsbox håller i cirka 10 månader från tappdatumet. Ett boxvin som förvaras i rumstemperatur håller sig inte bra lika länge. Hållbarheten på boxvin som förvaras i rumstemperatur halveras och smaken blir dålig.

Tips! Vin som inte är i toppskick kan med fördel användas i matlagning.

Öppnade boxviner bör förvaras i kylskåp. Vitt vin och rosé håller sig bra i cirka 4 till 5 veckor och rött vin klarar cirka 6 till 8 veckor.

Innan man serverar ett boxvin bör man hälla upp det i en karaff och lufta det. Det gör att svavel och instängda dofter luftas bort och smakerna kommer till rätta.

 

Hos oss kan man inte förvara alkohol eller annan dryck dessvärre. Men vi hjälper gärna till med magasinering av andra saker. Letar du förvaring till bohaget eller skidutrustningen exempelvis?

Se vilka städer vi finns i här