Var ska man förvara båten på vintern?

3 mars, 2021
båtar uppradade på strand Båtar kan förvaras både inomhus och utomhus, på land och i vattnet. Foto: Q77photo/Shutterstock

Det finns många olika alternativ för att vinterförvara båten, och det är inte helt lätt att veta vad som är bäst. I den här artikeln går vi igenom fördelarna och nackdelarna med de olika alternativen och berättar vad du ska tänka på.

På land

Ett alternativ är att ta upp båten ur vattnet och förvara den på land, antingen inomhus eller utomhus. Fördelen med detta är att du inte behöver titta till båten lika ofta, och det är mindre risk att båten får några skador under vintern. Nackdelen är att det är ganska mycket jobb med att ta upp båten.

Det bästa är om båten får stå inomhus i en uppvärmd och larmad hall. Det finns olika marinor och förvaringshallar för båtar runt om i landet. Kolla upp vad som finns i närheten av dig.

Vill du förvara båten utomhus är det viktigt att du ställer båten på en båtvagga, bocksystem eller en trailer. Dessutom behöver du täcka den med en presenning. Men se till att täckningen inte sluter för tätt, om luften kan cirkulera i båten minskar du risken för mögel.

I vattnet

Våra vintrar blir allt mildare, och därför börjar fler och fler båtägare överväga att förvara båten i vattnet. Huruvida det är en bra idé beror förstås helt på vad du har för båt. En fördel med att förvara båten i vattnet är att du slipper allt arbete med upptagning. Däremot behöver du titta till båten oftare.

Något som är bra att tänka på vid vattenförvaring är att båtförsäkringar oftast inte ersätter skador som orsakas av vatten, snö, is, mögel eller djur. Därför måste du försäkra dig om att din båt inte kommer få den typen av skador.

Att tänka på vid vattenförvaring:

  • Förtöj båten ordentligt.
  • Töm båten på lösöre som kan stjälas.
  • Se till att alla bordgenomföringar är täta.
  • Rengör båten grundligt.
  • Förbered motorn för vintern.
  • Täck båten på ett sätt som gör att luften kan cirkulera.

 

Behöver du förvara dynorna till båten eller ställa av vattenskotern över vintern?
Vi har billiga förråd med direktaccess som passar utmärkt till detta!
Se vilka städer vi finns i här